Do not fear the fold, lekker verder scrollen…

vrijdag 4 maart 2016 om 20:55 uur
Er zijn van die bepaalde regels waar mensen maar vast aan blijven houden. Één daarvan is dat mensen maar blijven geloven dat gebruikers niet scrollen. Irritant!

Vroeger waren we inderdaad niet gewend om te scrollen en moest alles gewoon in één keer zichtbaar zijn op je scherm. Gelukkig is dat tegenwoordig anders en is het heel natuurlijk geworden om te scrollen. Voor langere content, zoals een artikel of een tutorial is scrollen zelfs een beter idee dan de tekst op te delen in verschillende schermen of pagina’s.

Niet alles hoeft tegenwoordig dus boven ’the fold’ getoond te worden, als het maar duidelijk is dat je als gebruiker moet scrollen. Om er voor de zorgen dat jouw gebruikers gaan scrollen is het wel verstandig om bepaalde ontwerp-principes te hanteren waardoor ze getriggerd worden om te scrollen. Natuurlijk blijft het gedeelte boven ’the fold’ nog steeds wel de meeste aandacht van de pagina krijgen en daardoor is het dus wel belangrijk dat je de mensen in dit gedeelte van jouw pagina interesseert.

Hoe ik hier bij kom?

Gelukkig pluk ik dit niet in zijn geheel uit de lucht en zijn er een aantal onderzoekjes aan vooraf gegaan, hieronder een aantal belangrijke:

  • Chartbeat analyseerde gegevens van 2 miljard bezoeken en zagen dat 66% van de aandacht op een pagina onder de vouw werd besteed – What You Think You Know About the Web Is Wrong
  • Ontwerpbureau Huge deed een onderzoek naar scrollen en kwam er achter dat bijna alle gebruikers scrollen, zelfs al was het helemaal niet duidelijk dat ze moesten scrollen! – Everybody Scrolls
  • Op mobiele apparaten scrollt de helft van de gebruikers binnen 10 seconden en 90% van de gebruikers binnen 14 seconden. – Statistieken van MOVR, getweet door Luke Wroblewski
  • In juli 2011 heeft Apple de scrollbar standaard al niet meer zichtbaar gemaakt in Mac OS X. Wat zeker aangeeft dat gebruikers al zo gewend zijn aan scrollen dat ze niet eens een visuele hint meer nodig hebben.

Op USMyths.com vind je bovenstaande en nog meer links naar onderzoeken en artikelen die aangeven dat gebruikers (gelukkig) tegenwoordig wél scrollen. Nu maar hopen dat deze onderzoekjes een beetje helpen en dat we deze mythe zo snel mogelijk uit de wereld helpen!

Nog even lekker scrollen en een beetje aan je gezondheid werken? Scroll for your Health

Geef een reactie