Kvernufoss, het best bewaarde geheimpje van Zuid-IJsland.

vrijdag 3 april 2020 om 21:16 uur
De vorige keer dat we door Zuid-IJsland reden zijn we er straal aan langs gereden. Dat is op zich niet zo gek, want alle ogen zijn gericht op Skogafoss (de waterval die je op zo'n beetje alle reisbrochures ziet). Best zonde eigenlijk, want hoe mooi Skogafoss ook is, op loopafstand ligt Kvernufoss en die is misschien nog wel mooier!

De vorige keer hadden we Skogafoss al gezien, dus dat gaf ons deze keer iets meer tijd om naar de “hidden gems” te zoeken in het zuiden van IJsland. En die hebben we gevonden! Kvernufoss is zeker zo’n geheimpje die gelukkig nog niet al te bekend is bij het grote publiek, daarom hebben we hem ook heel even helemaal voor onszelf gehad. Eenmaal aangekomen waren er nog 4 andere mensen die deze waterval gevonden hadden, maar na een poosje waren zij weg en hebben we een poosje helemaal alleen met zijn tweetjes van Kvernufoss kunnen genieten.

Kvernufoss is een waterval van ongeveer 50 meter hoog en stroomt over de rand van een klif dat vroeger de kustlijn van IJsland was. De waterval ligt ongeveer 1 kilometer te westen van Skogarfoss.

Wat hem zeker speciaal maakt is dat het één van de weinige watervallen is waar je achterlangs kunt lopen. Dus eigenlijk net als de andere bekende waterval Seljalandsfoss, maar dan gratis én veel rustiger!

Weten hoe je er komt?

Het is eigenlijk heel simpel. je rijdt eigenlijk gewoon naar Skogafoss, maar dan rij je rechtdoor waar je voor de parkeerplaats van Skogafoss linksaf zou slaan. Dat brengt je bij een museum (Skogar) aan jouw rechterhand. Daar achter staan twee grote loodsen/garages, hier kan je de auto parkeren.
Daarna loop je richting het oosten om de loodsen heen en vind je een klein trapje om over het hek heen te klimmen. Als je dat hebt gedaan is het supersimpel en hoef je alleen het pad nog te volgen. Op een gegeven moment slaat het pad linksaf bij een rivier en kan je de waterval al horen. Volg gewoon het pad, die loopt vanzelf dood, maar dan sta je al praktisch onder Kvernufoss.

Have fun!

Kvernufoss

1 Reacties op “Kvernufoss, het best bewaarde geheimpje van Zuid-IJsland.

Geef een reactie