Helvetica

zaterdag 28 juli 2012 om 21:36 uur

Eindelijk! Net precies de film/docu ‘Helvetica’ uit 2007 gezien. Ooit werd deze eens aangeraden door een docent op de ICA in Arnhem en vanaf toen heeft hij eigenlijk op mijn lijstje gestaan. Nu was het zover, ik heb hem gezien.

Fijne documentaire! Net als het lettertype zelf, leuk om iets meer over het lettertype en de ontwerpers ervan te zien en om verschillende mensen te horen praten over het lettertype Helvetica. Zowel mensen die ervan houden als mensen die het liefst geen Helvetica gebruiken. Lekkere quote van Erik Spiekermann (type designer):

It’s air, you know. It’s just there. There’s no choice. You have to breathe, so you have to use Helvetica.

Ergens heeft hij natuurlijk gelijk, als je een Apple koopt heb je het er automatisch op staan en is het het standaard font. Erg? Nee! Want daarvoor is het lettertype ook ontwikkeld. Helvetica is een lettertype dat zich goed laat gebruiken en ontworpen is om het beeld er achter niet in de weg te staan, maar waaraan wel alles klopt. Klinkt lekker standaard wel.
Vaak genoeg werd er in de documentaire ook gezegd dat het niet te evenaren is, het klopt gewoon. Zelf ben ik helemaal gek op dunne lettertypes, dus Helvetica Neue Thin en de Utrathin versies behoren zeker tot mijn favorieten!

Dan nog even heel kort over type designers… Wat een heerlijke mensen zijn dat zeg! Dagen spenderen aan een ‘A’ (of een ‘h’, waar ze ook beginnen…) op je eigen manier en dan de rest van het alfabet nog moeten. Heerlijk! Ik ben benieuwd of er ooit nog eens een vervanger voor Helvetica komt, al lijkt het er nu nog even niet op…

It’s The Real Thing. Period. Coke. Period. Any Questions? Of Course Not.

Overigens! Doe mij alle fonts maar die in de film zijn gebruikt! Lekkere docu, blij dat ik hem heb gezien!

Geef een reactie