De nieuwe wildernis

zaterdag 2 november 2013 om 02:33 uur
"Nederland zoals je nooit eerder zag"

Dat zegt eigenlijk een heleboel over deze film! Keer op keer verbaasde de film me en dacht ik “Is dit Nederland?”. Tijdens deze film ben ik er wel achter gekomen dat de Oostvaardersplassen een uniek stukje natuur is.

Ik ging heen met de gedachte om een soort van BBC Earth te gaan kijken maar dan over Nederland. Het enige waarover ik twijfelde was de stem van Harrie Piekema, die had ik niet verwacht, maar die twijfel was eigenlijk zo vertrokken. Als je het niet zou weten zou je het volgens mij niet eens horen.

Mijn gedachte over de film klopte ook echt aardig! Ik vond het echt een hele mooie film met supermooie beelden ondersteund door een heerlijk muziekje. En zoals ik eerder al zei verbaasde ik me echt over dat dit zo’n groot stuk natuur is in Nederland waar echt zoveel verschillende beesten leven. Daar mogen we best trots op zijn!

Grote natuur in een klein land

In één van ‘s werelds dichtst bevolkte landen heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Hier bepaalt de natuur het ritme. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt. De expressieve konikpaarden werpen hun veulens tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen.

Een overvloed aan nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten nieuwe territoria te veroveren. Het is een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter een grimmig landschap. Er is minder voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen keuzes moeten maken die van levensbelang zijn. De Nieuwe Wildernis is een natuurspektakel voor het hele gezin. De ‘circle of life’ of ‘kringloop van het leven’ in de Oostvaardersplassen wordt schitterend in beeld gebracht. Soms aangrijpend maar ook humoristisch en vertederend.

Geef een reactie