Nieuwjaarsrace Zandvoort (WEC)

maandag 10 januari 2011 om 22:34 uur

Allereerst heel veel respect voor de mannen die van licht naar donker kunnen en willen rijden! Want ik vond het al lastig met mijn camera langs de kant. Maar… Erg gaaf was het wel!

Gisteren was de Nieuwjaarsrace in Zandvoort, een vier uur lange race die deel uit maakt van het Winter Endurance Championship (WEC). Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar had tijdens de Formido Finaleraces de borden bij de uitgang van het circuit gezien. Nederlands enige wedstrijd waar zowel in licht als in donker gereden wordt. En dat moest ik zien!

Natuurlijk heb ik ook een tijdje geleden mijn nieuwe lens opgehaald, dus kon ik deze gelijk een beetje testen. Wat me gelijk op viel is dat deze echt stukken sneller is als mijn vorige lens en dat is natuurlijk een groot voordeel. Daarnaast is deze veel lichtgevoeliger, wat ik vooral in de schemer wel kon merken. Zelfs toen kon ik nog redelijke foto’s maken met een ISO waarde van 400. Al met al een hele fijne lens voor datgene waarvoor ik hem gebruik. Daarnaast is de lens een stuk zwaarder en langer en draait het voorste gedeelte niet bij het scherpstellen wat er allemaal voor zorgt dat ik hem beter vast kan houden.

Oké! Dan de races, erg koud, maar ook erg gaaf! Het was voor mij de allereerste race die ook in het donker gereden werd. Hij startte rond half vier en toen hing de zon al behoorlijk laag. Rond half 8 was het afgelopen, in het pikkedonker dus. Hier en daar stonden wel lampen op het circuit gericht, maar ook hele grote delen van het circuit waren niet verlicht. Respect voor de coureurs die er zelfs dan nog snelle tijden uit weten te persen en zelfs maar 1,5 seconde langzamer waren dan ’s middags! Heel gaaf! Wat ik toch echt een heel gaaf gezicht vind zijn de opgloeiende remschijven bij een stevige rempartij. En dat komt zeker mooi uit als het donker is!

Moeilijk is het wel, om de auto’s in het donker te volgen en vooral om ze op de foto te zetten. Toch weer een hele andere tak van sport. De volgende keer iets meer voorbereiding is wel nodig, een statief was zeker geen overbodige luxe geweest! Flitser had ik wel bij me, dus dat scheelde een hoop!

Al met al, een leuke dag en ook zeker erg leerzaam voor mij!

 • 102-zon
 • 106-donker
 • 106-schemer
 • 107-schemer
 • 119
 • 304-schemer
 • 304-zon
 • 311-middag
 • einde
 • lights-nr2
 • sparks
 • tegenzon
 • tribune
 • zonsondergang

Geef een reactie