Fotograferen van snelheid

zondag 13 december 2009 om 00:10 uur

Sportfotografie vind ik leuk, ik vind het leuk om auto- en motorsport te fotograferen. Zo nu en dan kan dat gelukkig op het circuit als er weer eens een race is. Groot nadeel is wel dat je als ‘gewone’ bezoeker natuurlijk wel gewoon achter de hekken staat. Dat vereist dus enige creativiteit om een plaatsje te zoeken of om je plaatjes te schieten. Helaas is er nu even een poosje niet zoveel meer te doen op de Nederlandse circuits, winterstop, bah! Maar gelukkig heeft Wouter (collega) een tijdje geleden een motor gekocht, fraai apparaat natuurlijk. Mooie bijkomstigheid is dat hij ook wat foto’s van hem op zijn motor wilde hebben. En ik vind dat toch leuk? Komt dat even mooi uit!

Vandaag was het lekker weer dus hebben we vanmiddag een rustig industrieterrein opgezocht en een aantal foto’s gemaakt. Om er snelheid in te krijgen moest de sluitertijd natuurlijk flink lang zijn. Op een gegeven moment merkte ik dat ik hem op 1/60ste had staan. Zonder een lens met stabilisatie wordt het dan wel moeilijk, en die heb ik inderdaad niet. Sluitertijd maar weer wat omhoog dan. De meeste zijn gemaakt met 1/160ste dat is nog best wel stil te houden maar je kan hem wel al mooi meetrekken. Snelheid in de foto’s dus!

Wel flauw trouwens dat veel plaatjes op zo’n mooi klein schermpje van mijn EOS 400d mooi scherp leken, eenmaal thuis gekomen bekeek ik ze op een groter scherm en waren er toch behoorlijk veel (verkeerd) bewogen foto’s!

En dan toch nog een vraagje: Heeft iemand ervaring met het schieten van dit soort plaatjes? Ik heb namelijk vaak dat een klein gedeelte van het onderwerp scherp is. Weet iemand of dit aan de snelheid van mijn scherpstelling ligt of dat dat toch echt het diafragma is? Wanneer het dat laatste is dan moet ik er toch maar eens aan gaan geloven om de ‘m-stand’ te gaan gebruiken denk ik.

  • wouter1_groot
  • wouter2_groot
  • wouter3_groot
  • wouter4_groot

2 Reacties op “Fotograferen van snelheid

Geef een reactie