Johannes (of Johanna), de bultrug

zondag 16 december 2012 om 12:37 uur
Er zullen vast mensen zijn die denken "waar maakt ie zich druk om", je hoeft het niet te lezen!

Afgelopen woensdag spoelde er ineens een bultrug aan op de Razende Bol bij Texel… Niks aan de hand zou je zeggen, gebeurt wel vaker, beestje is niet goed meer en zal wel snel sterven. Maar toen begon het, want dat deed hij niet. En dan gebeuren er ineens hele rare dingen met zo’n bultrug. Lig je daar al rustig dood te gaan op een zandbank (of het nou een navigatiefoutje is of niet zullen we nooit weten) krijg je zo ineens een naam! Alsof het een huisdier is, ineens heet het beest Johannes. Oké, maar… waarom Johannes… omdat het zo’n ‘Hannes’ was en op een zandplaat strandde? Ik heb geen idee, maar Johannes dus…

Donderdag leeft Johannes nog en ligt hij zelfs nog te spartelen, wat op mij geen vermoeide indruk maakt. Maar gelukkig zijn er deskundigen die aan de buitenkant van het beest kunnen zien dat dit dier geen tweede kans wil en stress heeft (iets wat voor een goudvis al dodelijk kan zijn, dus voor een bultrug ook). Dan besluiten ze om hem uit zijn lijden te verlossen, hij ligt er immers al twee dagen en hoort daar niet. En spuitje in zijn staart is de beste optie, maar te gevaarlijk omdat het dier te veel spartelt. Wel spartelen, maar tegelijkertijd ook levensmoe zijn… heel apart.
In de tussentijd worden mensen die het dier proberen te redden op afstand gehouden en komen ze te dichtbij, dan worden ze gewoon op de bon geslingerd… want het mocht eens wel lukken met de reddingspoging. Na het spuitje dat dus in de borstspier moest worden geplaatst omdat de staart te gevaarlijk was krijgt Johannes nog een hele nacht de tijd om rustig dood te gaan. Rustig met politieboten eromheen om mensen op afstand te houden…

De volgende dag bleek het alleen niet te helpen, meneer lag er nog! En deed het nog steeds. Maar nee, leven wil hij niet, levensmoe is hij, Johannes… En dan gebeurt er iets wat er bij mij niet in gaat. Zijn tweede spuit word uitgesteld naar zondag. mooi zou je denken, kan je in de tussentijd alsnog proberen om het te redden, maar nee… Dat mag ook niet. Dus we laten een beest dat nog leeft nadat hij al verzwakt is omdat ie daar zo lang ligt en een spuitje van ons heeft gehad gewoon lekker liggen in een uitzichtloze situatie, maar we gaan hem ook vooral niet helpen! Sorry dat ik het nu even gaan vergelijken met mensen, maar je rijdt dus iemand aan met een auto, diegene blijft liggen omdat bewegen niet zo gemakkelijk gaat, maar in plaats van hem/haar te helpen en naar het ziekenhuis te brengen ga je er bij staan en hou je ambulancepersoneel op afstand? Mag dat? Nee!

Oké, het is maar een dier en ja, dit gebeurt wel vaker. Dat hoort er nou eenmaal bij. Een bultrug of potvis die aanspoelt is vaak ziek en gaat uiteindelijk toch wel dood of is vaak al dood. Daar doe je niks aan. Maar de manier waarop hier met het dier omgesprongen word vind ik heel vreemd. Of geef hem gewoon een spuit zodat hij gelijk uit zijn lijden verlost is (maar dan gelijk op de goede plaats), of druk hem terug en zie maar wat er dan gebeurt, eventueel met een chip zodat we hem ook nog kunnen volgen (Ik lach me dood als ie dan de volgende dag bij Hawaii zwemt) of laat hem gewoon met rust en laat de natuur zijn gang gaan. Als er een plek is in Nederland waar het dier rustig had kunnen sterven en opgegeten kon worden door andere dieren is het op de Razende Bol bij Texel. Misschien was dat nog wel de beste optie, gewoon rustig laten liggen. Dat is de natuur, maar nee… dat kan niet.

Ow ja, en even voor het perspectief, natuurlijk gebeuren er verschrikkelijke dingen in de wereld, worden er kinderen dood geschoten etc. Ook erg, eigenlijk nog erger, maar ik heb niet het idee dat ik daar iets aan kan doen. Ook niet aan Johannes, dat is ook allemaal gebeurt, maar toch… wel jammer. Ow ja, en sorry dat ik van dieren houd.

EDIT 18 december 2012: En toen was het ineens een vrouwtje… Daar ga je dan met je naam, Johannes wordt Johanna.

2 Reacties op “Johannes (of Johanna), de bultrug

  1. Ja dat gebeurt er als, wij mens, bedenken dat wij heerser van deze planeet denken te kunnen beslissen over leven en dood.

Geef een reactie